Sushi to świetne danie na bazie ryby, trend na to danie przywędrował do nas z Japonii. W Polskich restauracjach tego typu, ceny zazwyczaj są wygórowane, jeśli uwielbiasz jeść sushi ale nie chcesz wydawać na nie fortuny, podpowiemy Ci co należy przygotować aby samodzielnie przyrządzić sobie swoje ulubione danie w domowym zaciszu. Wszystkie produkty z poniższej listy bez problemu znajdziesz w którymś z dużych marketów.
1. Ryba. wybór ryby jest bardzo istotny, jeśli masz swoją ulubioną rybę wybór będzie prosty. Jeśli nie jesteś fanem ryb, polecam Ci zacząć od łososia. Jest to bardzo delikatna w smaku ryba. Sushi powinno być przygotowane z mrożonej ryby.
2. Specjalny ryż do sushi. Jest to niestety niezbędny składnik, którego nie zastąpimy zwykłym ryżem, ponieważ ma on zdecydowanie większą kleistość.
3. Liście alg morskich, w które owiniesz ryż oraz rybę.
4. Ogórek świeży. Jest wykorzystywany do przygotowywania batonów.
5. Pasta wasabi. Warto nią cienko posmarować ryż po nałożeniu.
6. Mata bambusowa do zawijania batonów.
7. Sos sojowy